Dansmaran I Örnsköldsvik

En riktig klassiker i danssammanhang är Dansmaran i Örnsköldsvik som arrangerades för första gångerna 1995, då med dans endast på fredagen.

Historia

Dansmaran blev dock snabbt populär och sedan hösten 1997 så utökades arrangemanget till att innefatta både fredagen och lördagen. Båda kvällarna innebar åtta timmars dans som i huvudsak är social pardans i bugg och foxtrot. Man kanske skulle kunna tro att detta är något som framförallt lockar en lite äldre publik, men faktum är att det genom åren ofta lockat en yngre publik och har haft en unik tilldragelse som lockat folk inte bara från regionen, utan från hela landet. Så är du en dansant person som inte har nära hem från Folkets Park I Örnsköldsvik så får du vara ute i tid med att boka logi om du inte vill sova med himlen som tak efter den sista dansen.

Slutet för Dansmaran, eller?

Dansmaran har sedan starten 1995 arrangerats på Folkets Park i Örnsköldsvik. Men när Örnsköldsviks kommun vintern 2012-13 valde att sälja lokalerna så innebar det också ett tvärt slut för dansverksamheten på Folkets Park. Många trodde nog att det var slutet för “maran” men efter snabbt agerande så förflyttades arrangemanget till Härnösand och Parkaden. Efter två arrangemang i Härnösand så flyttade “maran” hem igen efter att arrangörerna och den nye ägaren av Folkets Park kommit överens om saken.

Tillbaka på Folkets Park

Och i början av september 2014 så var Dansmaran tillbaka, och det med besked. Redan vid niotiden var dansgolven fyllda med folk från flera delar av landet. Och för arrangörerna var det en dröm som gick i uppfyllelse med att få tillbaka “maran” till Örnsköldsvik. Hur det blir i framtiden är det dock något ovisst med, men förhoppningen är att det ska bli ytterligare arrangemang.